Из медија

И оно што је важно, без обзира на то да ли су газдинство регистровали претходних година, обавезни су да се поново јаве АПИФ-у, чак и ако на њовим газдинствима није било промјена.


Регистрација пољопривредног газдинства први је услов за остваривање права на подстицаје. Зна то и пољопривредник Ранко Сарајлић, који је дио производа већ пријавио.

– Нисмо ми још пријавили све, пријавили смо пшеницу и сточни грашак, а соју и кукуруз ћемо, док завршимо сјетву, пријавити до одређеног рока – каже Сарајлић.
А рок је 15. мај. Они који то још нису учинили, своја газдинства могу региструју на неком 40 шалтера АПИФ-а.

– То је уобичајена процедура која се мора испоштовати, није толико компликована и мора се знати ради евиденције површина које су засијане како би се могли исплаћивати подстицаји – каже Сарајлић.

Приликом регистрације неопходно је уписати податке о газдинству, његовом носиоцу и члановима, катастарским парцелама и начину коришћења земљишта. Све то неопходно је да би Министарство планирало обим подстицаја, њихову структуру, начин подршке и пољопривредну политику.

– Подношењем тог захтјева и ажурирањем података ми добијамо сигнал да је то газдинство активно и да ће учествовати у апликацији за подстицаје. Такође, добијамо потврду каква је то структура засијаних и засађених површина, структура сточног фонда – каже Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У овој години Министарство пољопривреде, за подршку домаћој производњи обезбиједило је 60 милиона марака подстицаја, од тога 47 за текућу производњу, 11 за подршку дугорочном развоју и 2 милиона марака за остале мјере.

 

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments