Миладин Савић из Загона код Бијељине – произвођач искључиво органске хране

Миладин Савић из Загона код Бијељине прије десет година вратио се из иностранства са жељом да почне мирнији живот на селу, који ће одговарати и њему и његовој породици. У томе је успио тако што је организовао породично пољопривредно газдинство, на којем производи искључиво органске производе.

Сеоска идила и свакодневна брига о биљкама које узгаја, дају му мир који је тражио по повратку из иностранства.

Породично имање Савић из Загона код Бијељине претворено је у праву малу органску оазу.

На површини од око четири хектара Миладин, заједно с породицом, узгаја разне врсте воћа и поврћа, а приоритет му је љешник са преко 1.600 стабала.

– Први засад смо подигли прије девет година, хектар љешника, и он је већ у пуном роду, и имамо га као сировину и прерађевину за уље. Овај други засад је већ у четвртој години, он ће у комерцијални род ући за двије године, а аронија је већ у пуном роду била прошле године – каже Савић.

Ако се биљке третирају органским препаратима тешко је у почетку, али каже да се рад и труд исплате, те да земља то зна вишеструко да врати.

– Кад смо размишљали о узгоју, планирали смо да буде без отрова. Постоје већ микроорганизми који враћају имунитет биљки, стварају отпорност и одбијају штетнике, и треба да се набави и код нас у БиХ – истиче Савић.

У непосредној близини имања налазе се и непрегледна поља под уљаном репицом, па код Миладина често бораве и пчелари.

– Једно вријеме сам имао 300 кошница, сада негдје око 140. Овдје сам довезао 53 комада на испашу, пробрао оне најслабије, али сад видим да су и оне прешле у два наставка, репица је изврсна – наводи Сретен Пантић, пчелар.

Оно што Миладин жели да постане пракса, а са чим је почео прошле године, то је да му заинтересовани купци долазе у засад и уберу себи шта желе.

Планира да организује својеврсне сајмове здраве хране, гдје ће поред њега, своје производе нудити и други пољопривредници за које зна да производе храну која није третирана класичним препаратима.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments