Јањски кајмак и сир-плетеница ускоро брендирани и на тржишту ЕУ

Удружење пољопривредних произвођача “Јањски кајмак”, из Стројица код Шипова, добило је Елаборат за заштиту ознаке географског порјекла јањског кајмака. 

Ово је први корак према брендирању и европском тржишту.

На Јањској висоравни производњом кајмака и сира плетенице бави се 40-так домаћинстава.

Формирано је Удружење “Јањски кајмак”, које је уз помоћ стручњака из Београда израдило елеборат о заштити ознаке географског порјекла својих производа и припрема брендирање производа. Јањски кајмак и сир ускоро ће се наћи и на тржишту Европске уније.

– За наш крај то веома много значи. Имаћемо више прилика да продамо свој производ – рекла је Рада Џакић, предсједница Удружења пољопривредних произвођача и жена “Јањ” Стројице.

Драгица Миловац специјализовала се за производњу јањског сира плетенице.

Произвођачи јанског кајмака и сира до љета добиће три мини сиране.

– Ми овдје имао и значају мини мљекару, откупну станицу Ковачић која прерађује 2.000 литара дневно, тако да је Јањски кајмак већ присутан на тржишту као комерцијални – истакао је Стојан Козомара из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске

Михајло Остојић са Пољопривредног факултета Београд додао је да су они обрадили три производа: Јањски кајмак, Јањску плетеницу и јањски полутврди сир.

– Утврдили смо бактериолошки, хемијски и органолептички да може да се производи и да може да се производи и да може да се брендира, односно географски заштити Јањски кајмак – закључио је Остојић.

Подручје Јањске висоравни је изузетно погодно за сточасртво, производњу еколошки чистог, високо квалитетног млијека и млијечних производа.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments