Дивљим свињама не пријети опасност: Још нема афричке куге, а прошао и редовни одстрел

Због бројности дивљих свиња, која је у оквиру прорачунатих капацитета, природних услова – углавном брдских и планинских ловишта, те удаљености од земаља гђе је регистрована појава афричке куге на дивљим свињама, у Српској за сада нису уведене ванредне мјере које се односе на масовнији одстрел дивљих свиња.

У Министарству пољопривреде РС подсјећају да се редовни одстрел углавном спроводи у сезони лова, од 1. септембра до 15. јануара, али и у другим периодима године.

– Одстрел се спроводи у складу са годишњим плановима коришћења и утврђеним одстрелним квотама, које су прорачунате на основу прољећног бројног стања. Преко Ловачког савеза РС, корисника ловишта, института и ветеринарских амбуланти активно пратимо здраствено стање популације дивље свиње у ловиштима Српске, каже портпарол ресорног министарства Александар Мацановић и додаје:

– Напомињемо да ни у Србији није уведена мјера ванредног одстрела дивљих свиња, иако Србија граничи са Румунијом, док је у Хрватској та мјера наишла на различито реаговање.

(СрпскаИнфо)

Обавјештења
Обавијести ме о
1 Коментар
најстарији
најновији најбоље оцјењени
Inline Feedbacks
View all comments
binance
13. август 2024. 07:45

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.