Угљевик постаје оаза за сточарство (ВИДЕО)

На подручју Угљевика током посљедње деценије засађено је око милион садница шљиве и другог воћа, што ову општину, која у највећој мјери живи од производње електричне енергије, сврстава у воћарски крај. У посљедње вријеме на овом подручју све више пољопривредника се опредјељује и за производњу млијека и тов стоке.

Осмочлана породица Рикић у Старом Угљевику има фарму за 48 музних крава, од којих је половина у мужи. Производе дневно око 200 литара млијека.

– Може да се живи скромно. Неможе се богатство стећи на млијеку, али може да се живи. Не тјера те у зајам, не тјера те у надницу. Радиш за себе – прича Тихомир Рикић.

Посла на фарми Рикића има, али сложне руке све стижу.

– Спремамо храну, све што треба за краве, за телад, овце, крмаче, свиње. Све имамо. Радимо, али и имамо. Ништа нам није тешко – прича Зорица Рикић.

Све више пољопривредних газдинстава у Угљевику бави се и товом стоке. Милорад Маринковић има фарму са 22 грла. Сам производи сву потребну храну за стоку.

– Имам своје земље око 80 дунума, а још сијем 70 туђе. На 150 дунума сијем кукруз, дјетелину. Имам 5о дунума дјетелине, не оскудијевам за храну, не купујемо. Многи кажу да се не може живјети, а ми смо преживјели и дан данас живимо од тога – тврди Милорад Маринковић.

Из буџета општине Угљевик, који износи близу 10 милиона марака, за аграр се годишње издваја око 200.000 КМ. Међутим, подстицаји пољопривредницима не исплаћују се од 2016. када је општински Правилник о условима и начину остваривања подстицаја пољопривреде и других привредних дјелатности, Уставни суд Републике Српске прогласио незаконитим. Помоћ пољопривредним газдинствима сада, осим ресорног министарства, пружа Агенција за мала и средња предузећа.

– До сада смо углавном помагали у области воћарства и у области затворене производње, пластеничке производње. Покушаћемо да се то прошири на област сточарства. Да помогнемо младим људима да добију подстицај за бављење производњом на селу – истиче Милорад Јовичић, директор Агенције за мала и средња предузећа општине Угљевик.

На подручју општине Угљевик евидентирано је 937 пољопривредних газдинстава. Стратегијом развоја од 2018. до – 2022. године планирана су значајнија улагања у прерађивачке капацитете, прије свега хладњача за воће и поврће, што би олакшало пласман пољопривредних производа.

(РТРС)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments