Нема случајева “квргаве коже”


Објављено: 17.6.2016.
​У Републици Српској није регистрован ниједан случај болести „квргаве коже“ код говеда, нити је надлежним ветеринарским службама до данас пријављен иједан случај сумње на ову болест на подручју Српске.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, односно ресор ветерине, континуирано прате ситуацију у региону и у складу са тим проводе превентивне мјере и прегледе на терену.

Ветеринарско здравствена ситуација у Републици Српској је стабилна, захваљујући првенствено раду ветеринарске службе која спорадичне појаве појединих заразних болести држи под контролом.

Имајући у виду тренутну ситуацију која се дешава у региону (југ Србије, општина Бујановац) гдје је дошло до појаве болести квргаве коже, која напада првенствено говеда, ветеринарски сектор Републике Српске, прати и најновије препоруке које су издате у вези ове болести од стране Свјетске организације за здравље животиња. Ветеринарски тимови су свакодневно присутни на терену, не само због ове, али и због других болести које су некад биле „егзотичне“ за ове географске ширине, а сада су болести, нажалост, чија појава није у домену само теорије.

Битно је да се истакне да власници говеда морају при првој појави сумње на ову болест обавијестити ветеринаре, јер је то од суштинског значаја како би се спријечило ширење ове болести.

Подсјећамо да болест „квргава кожа“ није зооноза, односно од ње не обољевају људи и не преноси се са обољеле животиње на човјека.

Када је у питању генерална ветеринарска епидемиолошка ситуација у Републици Српској, она је стабилна, а одређене болести као што је бјеснило, класична куга свиња или атипична куга перади, потпуно су искоријењене.

Такође, појава бруцелозе је смањена и код животиња и код људи усљед програма масовне вакцинације малих преживара који Министарство проводи од 2009. године.

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
најстарији
најновији најбоље оцјењени
Inline Feedbacks
View all comments