Нови Град: Помоћ Министарства пољопривреде пчеларима

На подручју Новог Града регистрована су 64 пчелара. Захваљујући помоћи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, али и општине набавили су машину за израду сатних основа која им је недостојала.

Ранко Бабић из Равница један је од највећих произвођача меда и других пчелињих производа на подручју Новог Града.

Има 120 пчелињих друштава, а восак из пчелињака користио је за производњу сатних основа. За те услуге морао је одлазити у Приједор и Бањалуку.

Набавком машине за израду сатних основа у Удружењу пчелара очекују да ће побољшати квалитет производње, што им је и био циљ.

– Значиће много. Ми ћемо путем овог строја пчеларима обезбиједити сатне основе које ће бити прављене од домаћег, односно воска којег наши пчелари произведу – каже Милош Оџић, предсједник Удружења пчелара Нови Град.

Вриједност овог пројекта је 25.000 КМ, од чега је 70 одсто обезбиједило ресорно министарство, а по 15 одсто општина и Удружење пчелара.

– Поред набавке ове пчеларске опреме, на подручју Новог Града реализовали смо набавку двије роло пресе за фармере, набавку јуница, те набавку два транспортна возила за пољопривредне задруге – истакао је Жарко Тубин из Јединице за координацију пољопривредних пројеката.

Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град истакао је да је пчеларска производња у овој локалној заједници много заступљена и подсјетио на чињеницу постојања 64 регистрована пчелара, са преко 3.100 пчелињих друштава.

У савременом пчеларству сатна основа један је од битних елемената за успјешно пчеларење.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
најстарији
најновији најбоље оцјењени
Inline Feedbacks
View all comments