Ministarstvo poljoprivrede: Zaštititi domaće svinjogojstvo

Neophodno je unapređivati sektor svinjarstva uz kontinuiranu zaštitu domaće proizvodnje i uređenje legislative, poručeno je na sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zorana Maletića i predstavnika poljoprivrednih udruženja.

Na današnjem sastanku u Banjaluci, na kojem je analizirano postojeće stanje u sektoru svinjarstva, predložen je niz mjera za unapređenje ovog sektora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sagovornici su zajedničkog mišljenja da postojeće stanje nije zadovoljavajuće, kako u pogledu brojnog stanja, tako i u kontekstu realnih potreba tržišta Republike Srpske i BiH za svinjetinom.

Istaknuto je i da su najveći problemi ovog sektora niska produktivnost, visoke cijene i nedostatak zaštite domaće proizvodnje od visoko subvencionirane proizvodnje iz EU.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske Mišo Maljčić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković, predstavnik Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” Dragan Kasagić, te profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Stoja Jotanović.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!