Прољећна сјетва у току – лијепо вријеме помаже пољопривредницима

Прољећна сјетва већ је у току. У Српској би требало да буде засијано око 160.000 хектара ратарских култура, од чега 132.000 хектара кукурузом. Ратарима су добро дошле падавине, као и подстицаји ресорног министарства.

Киша је наквасила исушене оранице, температура је висока, па ратари журе са сјетвом, да би усјеви приспјели прије сушног периода.

– Рана сјетва показала се као добра због раног ницања и опрашивања. Влага погодује усјевима, а и дневне температуре од око 20 степени и више, сасвим су довољне – каже Пантелија Јовановић, МЗ Међаши.

На Пољопривредном добру Семберија приводе крају сјетву соје на 240 хектара.

– Око 10. априла крећемо са сјетвом кукуруза, кад се земљиште загрије, јер је још увијек хладно – истиче агроном Слободанка Марковић.

Због пада температуре током ноћи, многи ратари тек припремају земљиште.

Предност ране сјетве јесте што усјеви прије сушног периода пролазе фазе метличања, свилања и оплодње, али има и недостатака.

– Уколико земљиште није довољно загријано на десет степени у сјетвеном слоју, или уколико дође до наглог захлађења, усјеви ће касније да крену у вегетацију – појашњава Радмила Нешковић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Цијене репроматеријала нису значајно мијењане у односу на прошлу годину.

Осим регресираног горива, уведене су и нове подстицајне мјере за пољопривреднике који одлуче да засију домаћи хибрид кукуруза и индустријско биље.

– Бањалучки бел 43, приликом продаје по свакој врећици кукуруза од 15 КМ, регресираног од стране Министарства, увело је за индустријско биље 200 КМ по хектару – наводи Мирослав Бојић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Површине под кукурузом овог прољећа биће за шест одсто веће у односу на прошлу годину, а за 11 и 16 одсто површине под индустријским биљем и сојом.

Укупна вриједност производње, према процјенама стручних служби ресорног министарства, биће за пет одсто већа у односу на 2018. годину и износиће око милијарду и 718 милиона КМ.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments