НОВИ ТРЕНДОВИ У ПОЉОПРИВРЕДИ Пијаца изумире, продаја се преселила на интернет

Трговина са пијаце сели се на интернет, јер се пољопривредни произвођачи све више окрећу виртуелној продаји својих производа.
Тај тренд захватио је и Бијељинце који на интернет страницама за онлајн куповину нуде све – од пољопривредне механизације, поврћа и воћа до стоке.

Миладин Савић из Загона прича да је присталица онлајн куповине, а посљедњих годину и по дана и продаје. Путем друштвених мрежа нуди своје производе: уље од лана, сунцокрет, бундеву, кокос и ћурекот, природне сокове, љешник и аронију. Каже да интернет омогућава директан контакт с купцима.

– Продаја на интернету има предности у односу на традиционалну продају. Штеди вријеме и новац. Ја имам доста прегледа на друштвеним мрежама, а више од 30 одсто наруџби управо иде преко интернета. Купују моје производе из БиХ, земаља региона и свијета – каже Савић.

Бесплатна достава

И четворочлана породица Тешић, која је искористила благодети природе у мајевичком селу Трнова, пчеларске производе већ двије године нуди путем интернета.

– Дјеца су стално на интернету, а и ми старији га све више користимо. Људима је много лакше да на овај начин поруче оно шта им треба. Прегледају, сазнају цијене, а ако се одлуче на куповину ми им производе доставимо бесплатно. Имамо око 300 редовних пратилаца, а половина редовно користи наш мед и пчелиње производе – каже Драженка Тешић.

Занимљиво је да се на интернету може купити и продати стока, и то да се „оцијени“ преко фотографије. Тако се сточна пијаца преселила на мониторе гдје се могу начи детаљни описи стоке као што је старост, тежина или поријекло. Поједини огласи имају више од 60.000 прегледа потенцијалних купаца.

Уштеда у времену и новцу

Предсједник Управног одбора Удружења свињогојаца РС Слободан Петрић каже да је интернет продаја могућност да фармер Српске изађу са значајнијом количином на тржиште.

– Модерни свијет је незамислив без интернета. И ми морамо ићи у корак с временом. А то се односи на новитете у производњи, научна достигнућа, па и у продају – каже Петрић.

Било да је ријеч о традиционалној или виртуелној продаји, купци морају да обрате пажњу да ли животиње имају неопходна здравствена увјерења. Ветеринар Горан Остојић каже да је веома важно да су животиње редовно вакцинисане против туберкулозе, бруцелозе, леукозе и да посједују неопходну документацију.

Наиме, електронска трговина показала је да купцима штеди вријеме и новац, а путем појединих портала произвођачи могу да продају, потражују или се информишу о цијенама житарица, уљарица, сточне хране и брашна из ширег региона. Информације могу да добијају и путем СМС порука.

Портал за животиње

У Србији скоро пет година постоји специјализовани веб сајт за трговину домаћим животињама, који нуди сточарима могућност да лакше и брже дођу до купаца у земљи и иностранству. Захваљујући веб сајту продавци не морају да одлазе на пијацу, док купац брзо и директно из свог дома долази до жељеног производа, па су задовољне обје стране.

Због наметнутог темпа живота, будућност је, кажу, у онлајн продаји и куповини.

(српскаинфо)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments