Пораст броја запослених у пољопривреди

Број запослених у области пољопривреде у прошлој години износио је 154.000 и већи је за седам одсто у односу на годину раније, наводи се у Извјештају Министарства спољне трговине и економских односа из области пољопривреде за БиХ за прошлу годину, који је данас у Сарајеву усвојио Савјет министара.

Просјечна исплаћена нето плата по запосленом у пољопривреди у прошлој години износила је 778 КМ, што је за три одсто више у односу на 2016. годину.

Број регистрованих газдинстава порастао је за 12 одсто или 11.883 и износио је 114.576, а за 21 одсто је већи у поређењу са бројем регистрованих газдинстава 2015. године.

Након неколико година стагнације дошло је до благог раста учешћа пољопривреде у укупном БДП-у, што потврђују подаци из 2016. године, наводи се у овом извјештају.

Током прошле године на име подршке пољопривреди и руралном развоју укупно је издвојено нешто више од 164 милиона КМ, и ово је од 2012. године највећи забиљежени износ подршке пољопривреди и руралном развоју.

Тако је укупан буџет намијењен пољопривреди ентитета и Брчко дистрикта у прошлој години био већи за око осам милиона КМ или 5,2 посто у односу на 2016. годину.

Повећање издвајања средстава забиљежено је у Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, док је у Републици Српској остао на истом нивоу.

БиХ је у региону на трећем мјесту по издвајању за пољопривреду, након Србије, која је издвојила око 223 милиона евра, и Македоније, чија су издвајања износила 143 милиона евра, а на посљедњем мјесту је Црна Гора са издвојених око 30 милиона евра.

ЕУ је најзначајнији партнер БиХ у размјени пољопривредно-прехрамбених производа, а вриједност извоза на ово тржиште у прошлој години износила је 303 милиона КМ и повећана је за 39 милиона КМ у односу на годину раније.

БиХ је остварила суфицит од пет милиона КМ у размјени пољопривредних производа са земљама ЕФТА, а у посљедње три године биљежи се константан раст извоза пољопривредних производа у Турску, гдје је у 2017. години извезено робе у вриједности 286 милиона КМ, при чему је остварени суфицит износио 221 милион КМ.

(СРНА)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments