Мирјанић: Ускоро одлука о ограничавању извоза дрвних сортимената

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да су дрвоперађивачи дјелимично задовољни динамиком испоруке дрвних сортимената са подручја Шумског газдинства Градишка, али да ће бити задовољнији када се до краја године испоштују уговори о испоруци потписани са предузећем “Шуме Републике Српске”.

Мирјанић је данас у Градишци са руководством локалног Шумског газдинства и дрвопрерађивачима разговарао о реализацији уговора о испоруци шумских дрвних сортимената, а састанку су присуствовали и директор “Шума Српске” Ристо Марић и замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић.

Он је истакао да Шумско газдинство Градишка добро послује и да се њиме добро управља, али да има простора да се још боље укомпонује интерес “Шума Српске” и дрвопрерађивача, та да је на састанку договорено шта би до краја године требало урадити да би сви били приближно задовољни.

Министар је нагласио да ће ускоро бити донесена одлука о ограничавању извоза дрвних сортимената и да ће бити дефинисан циљ који се односи на подршку дрвопрерађивачима са високим степеном финализације производње који извозе производе и доприносе економији Српске.

“То би требао бити заједнички договор Републике Српске и Федарације БиХ. Двије владе су се о томе начелно договориле и остаје још да финализујемо детаље”, додао је Мирјанић.

Директор предузећа “Шуме Републике Српске” Ристо Марић рекао је да је Шумско газдинство Градишка имало проблема са сјечом дрвних сортимената и да је непотпуно извршење производног плана узроковало да дрвопрерађивачи не буду у потпуности испоштовани.

“Имамо проблем са уговорима који су везани и за шумска газдинства Добој, Котор Варош, Бањалука и Кнежево. Заузет је став да сви потписани уговори, поготово са финалним и полуфиналним дрвопрерађивачима, морају бити испоштовани. Ако уговори не буду испоштовани, Управа предузећа ће поднијети извјешта Влади Републике Српске”, нагласио је Марић.

Директор Шумског газдинства Градишка Милан Средојевић рекао је да ово газдинство има купце којима је испоручена и већа количина од динамичког плана, али и оних којим је испоручено мање.

“Нисмо испунили процес производње у планираном физичком обиму. Ту има доста проблема, а нисмо ни заобиђени проблемом одласка радне снаге. Извођачи радова имају проблем са одласком радника у иностранство, па не могу пратити динамику радова. Чак и ми имамо проблем да нас производни радници напуштају, иако смо мислили да радници неће напуштати државно предузеће”, појасно је Средојевић.

Он је навео да Шумско газдинство Градишка годишње посјече око 150.000 метара кубних дрвних спортимената, од чега се 50.000 односи на трупце а 100.000 на огрев.

“Испоштовали смо 75 одсто уговора према дрвопрерађивачима који су присуствовали састанку, а у првих пола године, и са извршењем обима производње од 93 одсто, остварили смо добит од око 250.000 КМ. То није само наш резултат, него је на то утицало и повећање цијене производа”, додао је Средојевић.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић истакао је да Градишка има дугогодишњу традицију у области дрвопрераде, да општина даје пуну подршку дрвопрерађивачима и да се нада да ће, као и прошле године, бити испоштовано све што је договорено на састанку са ресорним министром.

(СРНА)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
најстарији
најновији најбоље оцјењени
Inline Feedbacks
View all comments