Raste proizvodnja i kvalitet otkupljenog mlijeka u Srpskoj

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ukupna količina otkupljenog mlijeka je u aprilu ove, u odnosu na april prošle godine, povećana za oko 200.000 litara, odnosno sa 8.560.000 litara na 8.750.000 litara.

Pritom je kvalitet otkupljenog mlijeka (1.grupe-E klase) porastao u aprilu ove godine u odnosu na april prošle godine sa 84 na 89 odsto, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da su time demantovani podaci koje u javnosti već duže vremena neutemeljeno iznosi predsjednik Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac o navodnom smanjenju mljekarske proizvodnje za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iz ministarstva navode da Usorac “konstantno manipuliše podacima o smanjenju broja proizvođača mlijeka u Srpskoj, posebno kada se imaju u vidu podaci o povećanoj količini otkupa mlijeka, ali i činjenici da je oko 2.000 proizvođača mlijeka o kojima priča, a koji su navodno napustili mljekarsku proizvodnju, u međuvremenu prešao na uzgoj goveda u sistemu krava-tele odnosno prešao je na proizvodnju mesa. Radi se o proizvođačima koji su imali do pet grla”.

U saopštenju se podsjeća i da je Vlada Srpske danas isplatila pet miliona KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju za 2015.godinu, a u narednih nekoliko dana može se očekivati i nastavak isplate po osnovu podsticaja.

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments