“Српска да подржи производњу херцеговачког меда од кадуље”

Директор предузећа “Херцеговина мед” из Требиња Зоран Јакшић каже да би Република Српска морала да подржи производњу херцеговачког меда од кадуље, једне од најљековитијих биљака на свијету.

– Српска би морала да стане иза херцеговачког меда од кадуље, јер је ријеч о биљци која, због кршевитог и сунчаног поднебља у ком расте, спада у ред најљековитијих на свијету – рекао је Јакшић Срни на штанду Привредне коморе Републике Српске на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Он каже да би корист од тога имала и Српска, и претежно мала предузећа која учествују у ланцу производње и продаје меда.

Јакшић је као примјер добре праксе у том смислу навео Аустралију и Нови Зеланд, државе које су стале иза производње и пласмана меда од љековите биљке мануке, која расте у том далеком региону.

– Ове државе стале су иза својих пчелара који производе мед од мануке и, уз добру маркетншку кампању, његова цијена на свјетским тржиштима прешла је невјероватних 200 долара по килограму. Наравно, томе су претходила и истраживања, како саме биљке, тако и тржишта гдје ће се пласирати – рекао је Јакшић.

Он каже да херцеговачка кадуља ни за милиметар не заостаје за мануком по својим љековитим својствима и сигуран је да би се херцеговачки мед од кадуље, уз подршку државе, могао веома брзо наћи на свјетским тржиштима, раме уз раме са медом од мануке, и то квалитетом, цијеном и љековитошћу.

Јакшић истиче да се “Херцеговина мед” од недавано окушао на тржишту Уједињених Арапских Емирата, у Дубаију и да вјерује да ће квалитетом брзо освојити то велико и богато тржиште.

Као бенефите од наступа “Херцеговина меда” на прошлогодишњем Пољопривредном сајму, Јакшић наводи повезивање са кластером “Панонска пчела” из Новог Сада.

– Они су нас позвали да учествујемо у њиховом сензорном истраживању у којем је учествовало осам, девет држава, а које су дале 100 узорака меда. `Херцеговина мед` је освојио другу награду за квалитет меда, што нас је учинило веома поносним – рекао је Јакшић.

Као други бенефит од прошлогодишњег сајма Јакшић је навео да сада њихов херцеговачки мед у Београду промовишу у “Старој херцеговачкој кући”, али промовишу и Херцеговину и Требиње.

Он каже да на овогодишњем сајму “Херцеговина мед” наступа са медом од вријеска у којем има 20 до 25 одсто поленових зрнаца те биљке, а остало су поленова зрнца других биљака, које нису ништа мање квалитетне и љековите.

– У сваком меду из Херцеговине има, иначе најмање 200 поленових зрнаца од различитих биљака. Управо то га чини благодарним за здравље људи – рекао је Јакшић.

“Херцеговина мед” је откупљивач меда који годишње преради, напуни, упакује и спреми за тржиште око 15 тона тог пчелињег производа.

Мед се откупљује из такозваних еко-зона, од одабраних и контролисаних коопераната.

У Новом Саду у току је Међународни пољопривредни сајам на ком је присутно више од 1.500 излагача из око Србије, као и 30 земаља региона, Европе и свијета.

Међународни пољопривредни сајам траје до петка, 17. маја, а одржава се на свом расположивом отвореном и затвореном простору Новосадског сајма.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments