Биодинамичка пољопривреда заживјела и код нас

Биодинамичка пољопривреда, у свијету врло популарна и перспективна, код нас још непознаница. Прве искораке у овој области праве у Центру за економски и рурални развој у Крнетама код Лакташа.

Биодинамичка пољопривредаФото: РТРС

Биодинамичка пољопривреда је посебан вид органске пољопривреде, коју је развио чувени аустријски филозоф, научник и писац др Рудолф Штајнер, почетком 20. вијека. Овај вид пољопривреде укључује употребу специфично израђених средстава на природној бази, који утичу на убрзано побољшање плодности земљишта, као и на повећану микробиолошку активност.

У Центру за економски и рурални развој кроз робну марку Доместика већ примјењују начела динамичке пољопривреде. Први резултати са кошарама поврћа, које продају путем интернета, су охрабрујући.

Биодинамичка пољопривреда биљежи тренд раста у свијету. Од земаља бивше Југославије, за сада, најразвијенија је у Хрватској.

Људи који су се опредијелили за биодинамичку пољопривреду нису мотивисани високим приносима гајених култура, нити искључиво “исплативошћу” уложеног труда. Прије свега, желе да спроведу у пракси једну другачију животну филозофију – повратак стоке на пашњаке, млијеко без хемикалија и вјештачких хормона, стајско ђубриво у којем се налази све што је потребно земљи да би из ње никли здрави усјеви.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments