СТАДО У KАРАНТИНУ, СЛУЧАЈ НА СУДУ Бруцелоза на имању Наске Лејлића из Паланке код Брчког

У стаду оваца Наска Лејлића из Планке код Брчког појавила се бруцелоза, а раде се испитивања на кју грозницу.
Стадо је у карантину, а надлежни тврде да нема опасности по становништво.

– Утврђује се присуство болести. Пријава је била у фебруару и од тада инспекција ради на утврђивању чињеница и уклањању животиња које су болесне. Узето је 260 узорака крви који су послане на анализу на кју грозницу, а раније је утврђена појава бруцелозе. Поступак је у току, стадо је стављено у карантин и инспекција ради у складу са својим надлежностима – рекао је Фрањо Стјепановић, в.д. главног инспектора након што је о случају бруцелозе информисао Владу Брчко дистрикта.

Лејлић каже да је имао стадо од 400 оваца које је у јануару почео да јањи када је примијетио да нешто није у реду.

– Имао сам велике губитке, знало се у дану изјаловити девет оваца. Тражио сам савјете од стручних људи и ветеринара, али нисам их могао добити. На своју иницијативу извадио сам пет узорака крви и послао на анализу у приватну лабораторију у Бијељину одакле сам добио налаз да су овце болесне од бруцелозе. Ветеринарски инспекторат ме упозорио да сам направио кривично дјело, да то нисам смио да урадим – каже Лејлић.

Додаје да су након његове жалбе дошли ветеринарски инспектори и узели узорке крви 50 оваца.

– Радили су налазе на кју грозницу, а бруцелозу нико није ни спомињао, а и ја сам од ње оболио. Због неспоразума смо дошли и до суда јер они тврде да је кју грозница, а од чега сам ја бруцелозан ако није бруцелоза. Тражио сам да престану тестирање након што сам плато трошкове за тестирање 50 оваца – каже Лејлић.

Објашњава да су након тога тестирали још 70 оваца на кју грозницу, бруцелозу и испитивали храну и да је од 120 тестираних оваца бруцелоза нађена код 38 оваца од којих је 31 еутаназирана.
– Све трошкове су писали на мене. Узели су опет 260 узорака. Чекам налаз и не спорим да побију овце ако су болесне – каже Лејић који одговорном сматра Ветеринарску станицу јер све овце нису вакцинисане због недостатка ушних маркица.

– Нису све вакцинисане. Ја сам све овце пријављивао и питам зашто немају маркице када ми требају. За три године сам само 70 комада маркирао – каже Лејлић који укупну штету процјењује на 60.000 KМ.

У Ветеринарској станици нису коментарисали ову тврдњу али су поручили да је поступак у току и да испитују стадо на зонозе, кју грозници и да се резултати очекују сљедеће седмице.

Надлежни тврде да је комплетан случај још увијек у процедури и да не треба прејудицирати.

Зоран Гајић, шеф одјељења за пољопривреду шумарство и водопривреду, у оквиру којег дјелује Ветеринарска служба, каже да ће након свих испитивања све чињенице о појави бруцелозе и кју грозинице бити предочене надлежним органима и јавности.

Kо надокнађује штету

Према подацима Одјељења за пољопривреду у стадима пољопривредника Брчко дистрикта је око 10.000 оваца, а њихов узгој се подстиче са 60 KМ по грлу.

Накнада штете која настане услијед болести зависи од тога шта је узроковало њену појаву. Ако се утврди да је постојала неправилност у држању стоке штета иде на терет власника стада, а ако је бригу водила овлаштена ветеринарска станица онда би накнаду штете треба сносити надлежно одјељење, појаснио је Фрањо Стјепановић, в.д. главног инспектора.

(Извор)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments