Расте производња и квалитет откупљеног млијека у Српској

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, укупна количина откупљеног млијека је у априлу ове, у односу на април прошле године, повећана за око 200.000 литара, односно са 8.560.000 литара на 8.750.000 литара.

Притом је квалитет откупљеног млијека (1.групе-Е класе) порастао у априлу ове године у односу на април прошле године са 84 на 89 одсто, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу је наведено да су тиме демантовани подаци које у јавности већ дуже времена неутемељено износи предсједник Удружења мљекара РС Владимир Усорац о наводном смањењу мљекарске производње за 10 одсто у односу на прошлу годину.

Из министарства наводе да Усорац “константно манипулише подацима о смањењу броја произвођача млијека у Српској, посебно када се имају у виду подаци о повећаној количини откупа млијека, али и чињеници да је око 2.000 произвођача млијека о којима прича, а који су наводно напустили мљекарску производњу, у међувремену прешао на узгој говеда у систему крава-теле односно прешао је на производњу меса. Ради се о произвођачима који су имали до пет грла”.

У саопштењу се подсјећа и да је Влада Српске данас исплатила пет милиона КМ по основу подстицаја за пољопривредну производњу за 2015.годину, а у наредних неколико дана може се очекивати и наставак исплате по основу подстицаја.

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!